EMİNSAN
Isı Pompası Nedir ?
Isı pompası son yıllarda adını konut ısıtmasında sıkça duyduğumuz ve ülkemizde de gittikçe yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemidir. Daha aşina olduğumuz klima, chiller ve evlerimizde kullandığımız buzdolapları da aslında birer ısı pompasıdır. Isı pompası kavramı, Carnot Çevrimi’nin ters çalıştırılması ile ısının çevreden çekilip yüksek sıcaklık bölgesine transfer edilebileceği fikri ile ortaya çıkmıştır. Sistemin temel çalışma prensibi kış aylarında düşük sıcaklık kaynağı olarak kullanılan dış havadan, topraktan veya bir su kaynağından (nehir, göl, vb.) alınan ısının ısıtılması hedeflenen mahallere ve yaz aylarında ise soğutulması hedeflenen mahallerden alınan ısının yüksek sıcaklık kuyusu olarak kullanılan dış havaya, toprağa veya su kaynağına transfer edilmesidir. Sistemde genel olarak tüm soğutma çevrimlerinde yer alan kompresör, evaparatör, kondenser, genleşme vanası ve sistemde dolaşan bir soğutucu akışkan gibi temel elemanlar kullanılmaktadır.
Termodinamiğin II. Yasası, ısının düşük sıcaklık seviyesinden yüksek sıcaklık seviyesine aktarılması için dışarıdan sisteme verilmesi gereken bir enerjinin olması zorunluluğunu ortaya koyar. Isı pompalarında bu enerji mekanik, elektrik veya termal olarak karşılanmaktadır.
Isı Pompaları genel olarak villa, ev, otel, işyerlerinin ısıtılması ve soğutulması için kullanmaktadır. Bu sistem aynı zamanda havuz ısıtması ve sıcak su ihtiyacınızı da karşılayabilmektedir. Fosil yakıtlardan tamamiyle bağımsız olarak çalışan ısı pompaları, herhangi bir emisyon açığa çıkarmadan çalışır.
Bu sayede kombi ve klima yerine tek bir cihazla tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu sistem doğa dostu olmasının yanı sıra %78’e varan tasarruf sağlamaktadır.
NEDEN ISI POMPASI ?
Isıtma & Soğutma ve Kullanım sıcak su ihtiyacını TEK BİR MAKİNE ile çözebilmektedir. Ayrıca, havuz ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılayabilir.
Isıtma & Soğutma ve Kullanım sıcak su ihtiyacını karşılayabilen EN EKONOMİK sistemlerdir.
Klima cihazları gibi, havayı kurutmaz. Bu yüzden hem sağlıklı, hemde hijyenik sistemlerdir.
Klima cihazlarına göre, %75 e varan tasarruf sağlarlar. Klima sistemleri havayı ısıtır veya soğutur. Isı pompası sistemleri ise, suyu ısıtıp – soğutarak enerjiyi nakil eder. Su, havaya göre enerjiyi 4 kat daha fazla absorbe eder.
Isı pompası sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları arasında bulunmaktadır. Çevreci sistemlerdir. CO2 salınımı yoktur.
Isı pompası sistemlerinde, patlama, kötü koku ve zehirlenme riski bulunmaz.
Isı pompası sistemleri, sık sık bakım gerektirmeyen, çok uzun ömürlü sistemlerdir. ( Yaklaşık 20-30 sene kadar )
Çalışma maliyetleri diğer ısıtma ve soğutma sistemlerine göre çok düşüktür.
Avrupa ve Amerika da 70 li yıllardan beri kullanılan en verimli ısıtma ve soğutma sistemleridir.
Gelişen teknoloji ile birlikte artık bir çok seçkin projede tercih edilmektedir.
İnşaat sektöründe kalitenin ve konforun yükselmesi ile birlikte, ısı pompası sistemlerinin kullanımı çoğalmaktadır.
Günümüzde, Isı pompası sistemleri 60 m2 lik seçkin yaşam alanlarından başlayarak, çok büyük yaşam alanlarına sahip olan, AVM ve otel gibi projelerde de tercih edilmektedir.
Isı Pompası Kullanım Alanları
Kullanıcının ısıtma soğutma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabilen ısı pompası sistemi bu özelliği sayesinde birçok yaşam alanında tercih sebebi olmaktadır. Isı Pompası kullanım alanları özellikle mahallere sabit sıcaklıkta merkezi olarak su dağıtımı yapan büyük AVM, iş merkezleri, stadyum v.b. ticari işletmelerde su ve toprak kaynaklı ısı pompalarının sıklıkla kullanıldığı alanlardır. Bunların dışında bireysel konutlar gibi daha küçük çaplı uygulamalarda ise su ve toprak kaynaklı sistemlerin yanı sıra ilk yatırım maliyeti diğer sistemlere nazaran daha uygun olan hava kaynaklı sistemler de uygulanmaktadır.
Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?
Neden Isı Pompası kullanmalıyız ? Dünya’nın en ucuz ısıtma yöntemi midir?
Isı pompası doğadaki enerjiyi ( toprak , hava yada su )çok az enerji harcayarak bina içine ısı olarak taşıyan yada tam tersini yaparak bina içini soğutan bir sistemdir. Enerji harcaması alınan enerjiye göre çok düşük kalmaktadır.1 kw enerji harcamasına karşılık kullanılan kaynağa göre 4-6 katı enerjiyi alabilmekteyiz. Bu oran yerden ısıtma sistemleri ile maksimum etkinliğe ulaşmaktadır.Yerden ısıtma hesaplamalarımızda gerekli sirkulasyon su sıcaklığını 40 C olarak seçmekteyiz.Eğer yerden ısıtma hesaplamalarında bunlar dikkate alınmazsa ısı pompası cihazları daha fazla enerji tüketecektir. Yaptığımız bilgisayar yazılımı sayesinde bütün Türkiye hesaplamalarında iklim bilgileri ile doğru orantılı ısı kaybı hesabı yapılmakta ve enerjinin verimli kullanılması sağlanmaktadır. Buda hertürlü alternatif enerjiyi kullanmamızı sağlıyor.
Neden Yerden Isıtma Kullanmalıyız ? Isı pompasında Radyatörle ısınabilirmiyiz?
Bina içerisindeki ısıtma- soğutma sistem dizaynı önemli midir ?
Bina içerisindeki sistem seçimi, seçilen sistemin ısı pompasına uygunluğu çok önemlidir.Uygun kriterlerde hesaplama yada uygulama yapılmazsa ısı pompası verimsiz çalılaşarak gerekli tasarruf sağlanamaz. Hesaplama ve uygulama tecrübeli mühendisler tarafından eksiksiz ve tam olarak yapılmalıdır.Firmamız tarafından geliştirilen programımız ile bütün Türkiye iklim bilgilerine göre otomatik fiyatlandırma ve sistem seçimi yapılmaktadır.
Isı Pompası nasıl soğutma yapar ?
Sistem kışın sıcak su hazırladığı gibi yazın tam tersine çalışarak soğutma yapar.Soğutma konumunda 7 C su sıcaklığına kadar soğuk su üretimi yapılmaktadır. Eğer sistemde ana amaç serinletme ise kapasite seçimi ısı kazancına göre yapılmalıdır. Duvardan serinletme yapılacaksa cihaz minumum 18 C de çalıştırılır. Bu durumda tam olarak serinletme yapılamaz , ortam sıcaklığı 6-8 C arasında serinletilir. Sıcak su kullanılması durumunda yazın bazı problemler yaşanabilir. Dizayn buna göre yapılmalıdır. Eğer çok soğuk bir ortam istiyorsanız ek olarak fan coil cihazları konulmalıdır. Fakat evlerde sadece fan coil ile ısıtma soğutma yapmak doğru bir çözüm değildir. Daha fazla harcama yanında sağlıklı bir ortam yaratılmaz. Fan coil cihazları sesli çalışırlar , Özellikle yatak odalarında rahatsız bir durum yaratırlar. Eğer dingin bir yatak odası ve serin bir ortam istiyorsanız duvardan serinletme çok uygun bir çözümdür. Duvardan serinletmede duvar yüzey alanı hesabı bölgeye , binanın mimari yapısına bağlı olarak yazılım ile kısa sürede hesaplanmaktadır.
Soğutmada Terlemeyi Nasıl Önlüyorsunuz ?
Sistemin seçimi burada çok önemli olmaktadır. Duvardan soğutma yada fan-coil cihazları ideal çözüm olmaktadır.Tam serinletme için fan coil cihazları kullanılır. Eğer ortam sıcaklığının 6-8 C arasında düşürülmesi uygun ise duvardan serinletme sistemi yapılır. Duvardan serinletmede cihazlar yazın 18 C olarak çalıştırılır. Genelde 18 C altında çalışmada duvarlarda terleme meydana gelir.Eğer yoğuşma şartları sağlanırsa duvarda ve tavanda terlemeler ve çatlamalar meydana gelir . Ayrıca terleme sonucu duvarlarda bozulmalar meydana gelir.
Isı pompasında Hangi Kaynağı tercih etmeliyim ?
Binanın bulunduğu yere ve kaynağın verimine göre ortak karar verilir.Isı pompası seçiminde etkili olan birçok etmen vardır. Bütün etkiler gözönüne alınarak bir danışmanlık firmasında etüd yaptırılmalıdır. Şu model yada bu model iyidir diye bişey yoktur. Tesisin özellikleri , kullanım amacı , kaynak stabileteleri , bina iç ısıtma sistemi seçimde önemli rol oynar.Ilıman bölgelerde hava kaynaklı , -15 C altındaki bölgelerde toprak kaynaklı tercih etmekteyiz.Sistemde enerji verimliliği analizi yaparak uygun kaynak seçimini yapmaktayız. Çok büyük sistemlerde COP değerinin yüksekliği nedeniyle toprak veya su kaynaklı ısı pompalarımız daha avantajlı olmaktadır. Soğutma ve ısıtmanın beraber çözümlenmesi istendiğinde yatay toprak kaynaklı sistemi kullanamamaktayız.
Firmanız ısı pompası konusunda Nerelere hizmet vermektedir ?
Firmamız 33 yıldır Türkiye’nin birçok bölgesinde başarılı projelerde çözüm ortağı olmuştur. Yerden ısıtmada olduğu gibi ısı pompasındada malzeme ve firma seçiminde en ekonomik-kaliteli-problemsiz olanları seçerek hizmet vermektedir. Türkiye ve yurt dışında çözüm ortağınız olmaktayız.
Isı Pompası İlk Kurulum Maliyeti Ne Kadardır ?
Biz size çok büyük paralar kazandırıyoruz. Bir evin enerji giderlerinin ortalama % 70 i ısıtma harcamasıdır. Bu gideri yerden ısıtma ve ısı pompası ile %80 oranında düşürebilmekteyiz. Bazı enerjilere göre 10 yılda size yeni bir ev parası kazandırıyor. İlk kurulum maliyeti diğer sistemlere göre daha yüksektir.Fakat işletim maliyeti çok düşüktür.İlk kurulum maliyeti (hava kaynaklı ısı pompasında ) minumum tutarı 6000 EURO.dan başlamaktadır. Toprak ve su kaynaklı ısı pompalarımızın kurulum maliyetleri daha yüksek olmaktadır.
Isı Pompası Amortisman süresi ne kadardır ?
Evim Yerden Isıtmalı , Isı pompası kullanabilir miyim ?
Toprak kaynaklı ısı pompası ile Hava Kaynaklı Isı Pompası arasındaki fark nedir ?
Isı pompası yeni bir teknoloji midir ?
Hayır, dünyada yaklaşık 50 yıldır kullanılmakta olan, Amerika ve Avrupada enerji tasarrufu nedeniyle, devlet tarafından teşvik edilen,milyonların üzerinde kullanımı olan bir sistemdir. Türkiye’de ise yakın zamanda kullanılmaya başlamıştır.İsveç , Norveç , Danimarka , Hollanda , Avusturya , Almanya , Kanada , Amerika gibi soğuk iklimlerde çok geniş olarak kullanılmaktadır.2009 ylında Almanya da 50000 cihaz monte edilmiştir. 2010 yılı için 60000 adet ısı pompası dönüşümü planlanmıştır.Almanyada her m2 için 20 € devlet desteği sağlanmaktadır. Türkiye için herhangi bir teşvik yoktur ve KDV oranı hala % 18.dir. Yani aldığınız cihazların nerdeyse 5.de biri vergi olarak devlete gitmektedir. Fransa ısı pompalı ev ve işyerlerinden 10 yıl süreyle vergi almamaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde teşviklerle sistem hızla yaYgınlaşmaktadır. Hollanda da doğal gaz kullanımı hergeçen gün azalmaktadır. İsveçte birçok yerleşim yerinde doğalgaz hattı bile yoktur. Nerdeyse ülkenin tamamında ısı pompası cihazları ile ısıtma yapılmaktadır. Ayrıca rüzgar türbinleri ile tamamen naturel bir enerji kullanılmaktadır. Güneş enerjisi düşümleri çok az olmasına rağmen Türkiye.den fazla yatırım ve araştırma yapılmaktadır.
Isı pompaları sadece ısıtmamı yapar ?
Isı pompası ideal konfor şartlarını sağlar mı ?
Uygun dizayn edilmiş iç ısıtma ve soğutma elemanları ile ideal konfor şartları sağlanır.Yerden ısıtma ve duvardan soğutma : sistemin en önemli iç elemanlarını oluştururlar. Firmamız 33 yılllık yerden – duvardan ısıtma uygulamaları ile bu konudaki tecrübelerini ısı pompasına kolaylıkla aküple etmiştir. Soğutma öncelikli mekanlarda yer-duvar tipi fan-coil cihazları ile ideal konfor şartlarını sağlamaktayız.
Isı pompası cihazları için mekanik odaya ihtiyaç var mı ?
Hem hayır hem evet, cihazlar binada normal kazanın konulacağı, bodrum, garaj veya uygun olan boş mahale yerleştirilebilir, cihazlarımız çok sessiz olup çalışma sesleri yok denecek kadar azdır.( Dış üniteler minumum 51 Desibel) .Kompakt tip makinalar direkt dışarı monte edilir, toprak ve su kaynaklı ısı pompası cihazlarında bina içinde küçük bir alana ihtiyaç vardır. Ses seviyesi marka , model ve cihaz kapasitesine göre değişiklik göstermektedir.Kompakt tip hava kaynaklı ısı pompaları tamamen dış ortmada çalışırlar. Bazen fan sesi insanları rahatsız edebilir. Kompakt makinaların yerleşiminde ses önemli bir faktör olabilmektedir. Fanın ekseninde ve yakınında ağaç varsa bunlar zarar görebilir. İyi dizayn edilmiş cihazlarda iç ve dış ünitede rahatsızlık verici ses oluşmamaktadır. Cihaz üzerinde akumulasyon tankı var ise villa ve daire tiplerinde makina dairesi gereksinimi olmayabilir. Fkat sıcak suda ısı pompası ile sağlanacaksa muhakkak mekanik odaya ihtiyaç vardır.
Hangi Tür Isı Pompasında Dış Ünite Vardır ?
Kompakt hava kaynaklı ısı pompalarında bütün sistem dış ünitededir.Toprak ve su kaynaklı ısı pompalarında bütün sistem küçük bir makina dairesinde toplanmaktadır.Split sistem hava kaynaklı ısı pompalarında ayrıca ek olarak bir dış ünite vardır. Dış ünite yerleşim yeri enerjinin efektif kullanımı açısından önemlidir. Kapasiteye göre en iyi sirkulasyon yeri seçimi yapılmalıdır.
Toprak kaynaklı ısı pompası nasıl çalışır ?
Isı pompasının split klimadan ne farkı vardır ?
Toprak, nehir gibi doğal kaynakları nasıl kullanır ?
Toprak içine yatay ya da dikey döşenecek boruların içerisinden dolaştırılan su,gaz toprağın sıcaklığını alarak cihaza iletir, yani toprak dış ünite vazifesi görür. Nehir, kuyu, göl ya da deniz suyu ise, direk boru kullanılmadan açık sistem olarak cihaza iletilir, yani yine dış ünite hava yerine nehir, göl, deniz suyu sayesinde çalışmış olur.
Toprakdan alınan enerji evi nasıl ısıtır ya da soğutur ?
Tercih edilen toprak borulama şekli hangisidir ?
Yatay borulama daha düşük maliyet ve kolay uygulama sağlar ancak daha fazla bahçe alanı gerektirir, dikey borulama ise daha az alan gerektirmekle birlikte daha zor ve maliyetli bir uygulamadır.
Yatay ya da dikey borulama için ne kadar alan gerekli ?
Borulama yapılan alan üzerine bahçe yapılabilir mi ?
Toprak borularının kullanım ömrü ne kadardır ?
Kullanılan boru kaplamalı bakır boru yada PE borudur ve çok uzun ömürlüdür.PE borular güneş görmediği sürece ortalama 100 yıl dayanmaktadır.
Toprak altına döşenen boru boyu neye göre hesap edilir ?
Boru hesabı detaylı ve çok önemli bir kriterdir. Arazinin yapısı ve toprak cinsine (nemli ,killi, kuru toprak sert veya orta kaya) göre büyük değişiklikler göstermektedir.Genellikle ev alanı vya 2 katı kadar bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.
Evimde mevcut olan radyatör sistemine Isı Pompası uygulanabilir mi ?
Banyo ve mutfakta kullanım sıcak suyu nasıl elde edilir, kaç derecedir ?
Diğer ısıtma ve soğutma sistemlerine göre avantajı nedir ?
Isı pompası sisteminde nelere dikkat edilmelidir ?
Uygulama yapan ve üretici firmanın tecrübesi çok önemlidir. Firmamız ısı pompasında yaptığı 1300 uygulama ile yeterli bilgi ve tecrübeye erişmiştir.
Isı Pompası kurulumu kimler tarafından yapılmaktadır ?
Isı pompası için alt yapı hazırlanması , projelendirme ve iç tesisatı firmamız tarafından yapılmaktadır.
Isı pompasının COP değerini neler etkilemektedir ?
COP yani verimlilik yada verilen enerjinin alınan toplam enerjiye oranı cihaz yanında sisteme , sistemin kurulduğu yere göre değişiklik gösterir. Her markanın hatta modellerin bile COP değerleri farklılık gösterir.